Copyright MC-Volgas© Alle rechten voorbehouden.   Gebruiksvoorwaarden | Privacybeleid

www.tecs2001.nl

Motorclub Volgas 1970-2010      Zolang we kunnen zitten, blijven we rijden”, door Kees Klijn


 ELSHOUT – Er waren plannen om een motorwegrace te organiseren in het buitengebied van Elshout. Een aantal coureurs besloot daartoe Motor Club Volgas op te richten. Die race is er nooit gekomen, de vereniging bleek wel heel levensvatbaar en bestond op 1 februari veertig jaar.


 Bij de afgraving tussen Drunen en Waalwijk, op de oude vuilnisbelt aan de Heidijk en bij het zwembad werden in de zestiger jaren crosswedstrijden gehouden, op touw gezet door een stelletje motorgekke zandhazen uit Elshout.  Eind jaren zestig broeide het plan om het nog imposanter aan te pakken: ze wilden een wegrace. “Voor vergunningen moet je overleggen met de gemeente”, zeggen de bestuursleden Toon Rombouts en Jos Lommers, “Dan sta je sterker om als vereniging aan te kloppen. Dus toen is besloten om Volgas op te richten.” Maar de wedstrijd kwam er nooit, want de gemeente zag beren op de weg met betrekking tot de veiligheid van de coureurs en de toeschouwers.


Volgas evolueerde daarna van een crossclub naar een vereniging met toerrijders. Ritten maken in binnen- en buitenland, zo’n tien per jaar. Die worden door de leden uitgestippeld. Tegenwoordig is dat een stuk eenvoudiger met de komst van de Garmin, een navigatiesysteem voor motoren. “Je zult nu niet snel meer iemand kwijtraken. Gebeurde vroeger ook maar zelden, hoor. Al kwamen we er twee bij een toertocht door de Eifel pas weer tegen toen we in Elshout terug waren.”


 Rijden in baksteenverband


Motorrijden is niet van gevaar ontbloot. Sommige motorclubs hebben binnen hun gelederen dan ook een dode te betreuren. Volgas is die ellende bespaard gebleven. “We zijn dan ook heel erg gespitst op veilig rijden”, zeggen Rombouts en Lommers. “Als we in clubverband rijden, maken we hele goed afspraken. In een groepje rijden we altijd in baksteenverband, dan heb je een beter overzicht. En we gaan ook niet met het hele stel tegelijk weg. Er worden groepjes geformeerd, die qua snelheid bij elkaar passen. Iedereen rijdt zijn eigen tempo. Maar als er links- of rechtsaf moet worden geslagen, wachten we op elkaar.”


Het gevaar zit ‘m dikwijls ook in de leeftijd. Nu de jaren voor de meer dan vijftig leden een beetje gaan tellen, wordt er ook anders gereden. En ook op andere machines. Lommers, 52 jaar: “Hoe ouder we worden, hoe rechter we op de motor zitten. De buikschuivers zijn ingeruild voor een toermotor.”


Het is een hechte club. Veel jeugd komt er echter niet bij. Wel eens een veertiger die de motor heeft ontdekt. Rombouts: “Ook dat zijn meestal geen blijvertjes. Als de penopauze voorbij is, zijn we ze kwijt.”


Volgas  is ook nooit beroerd geweest om bij evenementen hand- en spandiensten te verlenen. Al jaren rijden ze bij de truckersdag voorop. Ook bij het Elshouts Spektakel werd inderdaad voor spektakel gezorgd. “Eén keer hebben we met quads op een weiland gereden. Op het eind van de dag was het parcours zover uitgesleten dat de toeschouwers de quads nog maar amper konden zien. De eigenaar van het weiland was daar helemaal niet blij mee, moest er een shovel bijhalen om al die grond glad te strijken.”


 Fusie?


Elshout is motorminnend. Behalve Volgas is er ook motorclub M&M’s, met Motor Meer Mans. Zijn twee clubs niet te veel voor zo’n dorpje? “We hebben het wel eens over een fusie gehad. Maar we zijn toch verschillende bloedgroepen. Nee, zeker geen concurrenten, we stemmen zelfs onze toerdagen op elkaar af. Een fusie is ook niet nodig, we hebben nog genoeg leden.”


Op zaterdag 29 mei gaan de leden van Volgas samen met hun gezin de vier kruisjes vieren. Uiteraard met een tochtje, maar ook met een gezellig samenzijn. Ook deze keer wordt het inzegenen van de motor – bij het koperen jubileum gebeurde dat ook al – weer van stal gehaald. Want motor rijden blijft toch een beetje link, dus enige hulp van boven kan dan ook nooit kwaad. Want Lommers en Rombouts zullen het toeren met hun motor niet opgeven. “Zolang we kunnen zitten, blijven we rijden.”


Info

 Tijdens het 12½-bestaan van Volgas zegende pastoor Van Osch in de kerk van Elshout de motoren van de leden. Op de motor van Jos Lommers ligt een boeket bloemen, want hij werd dat jaar – 1983 – Nederlands kampioen.

Geschiedenis 5112029 ELS Ledenw  Vol gas 3.pdf

Klik op bovenstaande afbeelding om onze strooifolder met om ons aanbod te bekijken.